Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων

«Φωτιά» έχουν πάρει οι λιανικές τιμές των καυσίμων. Είναι φανερό ότι το ράλι τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο έχει πάρει ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις, καθώς χτες η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,693 ευρώ το λίτρο, ενώ η ανώτατη εκτινάχτηκε στο 1,889 ευρώ το λίτρο!
 
http://www.agelioforos.gr/files/KAMILALIS/AAAAAAAAAAAKAV12.jpg

Αντίστοιχα, μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο, η μέση τιμή του έφτασε χτες τα 91 λεπτά το λίτρο.

Την ώρα που οι καταναλωτές «γονατίζουν» από την ακρίβεια στα καύσιμα, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και.... Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) εξακολουθεί να αρκείται με ανακοινώσεις του στην παραδοχή ότι η βενζίνη ακριβαίνει, ενώ χτες δημοσιοποίησε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η ένατη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ των «27», αλλά χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι στη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υπερβαίνουν το 1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων καυσίμων διαμορφώνονται στα 9,91 λεπτά. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι οι τιμές διυλιστηρίου κινούνται ανοδικά τις τελευταίες 15 ημέρες ως αποτέλεσμα της αύξησης των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».


Στη Βόρεια Ελλάδα

Σε «τσουχτερές» τιμές αγοράζουν τα καύσιμα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται στο 1,66 ευρώ το λίτρο και η ανώτατη στο 1,78 ευρώ το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας η μέση τιμή δεν πέφτει κάτω από το 1,66 ευρώ το λίτρο.
Η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται στον Εβρο, όπου πωλείται έως 1,82 ευρώ το λίτρο, και ακολουθεί ο νομός Ροδόπης με ανώτατη τιμή το 1,81 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Φλώρινα η αμόλυβδη πωλείται έως 1,79 ευρώ το λίτρο.
Οι οδηγοί ΙΧ θα πρέπει να προετοιμάζονται για πιθανά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα τις επόμενες μέρες, λόγω της νέας απεργίας που έχει προκηρύξει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων από σήμερα και μέχρι τις 19 Απριλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή για τη μη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι και η νέα απεργία που πραγματοποιείται από σήμερα έχει ως βασικό αίτημα την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στη νέα αναβαθμισμένη μονάδα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου, σύμφωνα με το σωματείο, να καλύπτονται οι όροι ασφάλειας.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου