Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Το «Νυχτέρι» – Αναβίωση από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κηπουρειού (8/11/2011)

grevenamedia.gr

Για ακόμα μια φορά βγάζουμε το καπέλο στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κηπουρειού. Μας έχουν αποδείξει στις μέχρι τώρα δράσεις τους, το πόσο αγαπάνε την παράδοση, τα ήθη αλλά και τα έθιμα του τόπου μας. Έτσι λοιπόν μετά τα κλείδωνα, και την Πιρπιρούνα,  την Κυριακή ο εκπολιτιστικός σύλλογος Κηπουρειού η ¨ Γόργιανη ¨, αναβίωσε – πραγματοποίησε το «Νυχτέρι». Το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε από το τηλεοπτικό κανάλι Super-28. Αξιζουν πραγματικα πολλα συγχρητηρια στο σύλλογο και τα μέλη.
Πάμε να δούμε όμως τι ήταν αλλά και τι κάνανε στα Νυχτέρια:
«`Οταν βράδιαζε όλες οι κοπέλες της γειτονιάς, μαζεύονταν σε κάποιο σπίτι για το νυχτέρι να φτιάξουν τα προικιά τους -πότε στο ένα σπίτι, πότε στο άλλο. Την ημέρα δούλευαν στα χωράφια, στα αμπέλια. Τα προικιά τα κάναν τη νύχτα… με γέλια, με τραγούδια, με πειράγματα περνούσαν την ώρα τους. Η μια κεντούσε, η άλλη έπλεκε, γνέθαν να υφάνουν σεντόνια, άλλη ύφανε τις καρπέτες, τα κιλίμια. `Επλεκαν δαντέλες για σεντόνια κ.α.
Πλέκοντας και κεντώντας τα προικιά τους, έπλεκαν και κεντούσαν τα όνειρά τους, τα όνειρα που κάνει κάθε κοπέλα για τη ζωή της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου