Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Πρόσεχε… πως μιλάς!!!Αρκετό καιρό είχα να γράψω κάτι και με αφορμή γεγονότα που έγιναν το τελευταίο διάστημα, το σημερινό μου κομμάτι μιλάει για την βία. Όχι την σωματική, αλλά την ψυχολογική. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πονάνε μόνο οι μπουνιές και οι κλωτσιές, αλλά πολλές φορές πονάνε και οι λέξεις, τα «βρυσίδια», ή τα λόγια που θα ξεστομίσει κάποιος. Πραγματικά μερικές φορές μια μπουνιά θα σε πονέσει και ο πόνος  θα κρατήσει λιγότερο απ΄ότι κάτι που θα σου πει κάποιος και θα σε πληγώσει.
Αφορμή λοιπόν για να γράψω το σημερινό κείμενο, στάθηκε μια διαφήμιση που έπαιζε παλιότερα στα κανάλια και την είδα χθές στο Ιντερνετ. Αναφέρομαι στην διαφήμιση τσίχλας, όπου στο τέλος έλεγε την ατάκα «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».
Η ψυχολογική βία, μπορεί και γίνεται με διάφορους τρόπους και ειδικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και όπως ανέφερα παραπάνω οι συνέπειές της,  προκαλούν σοβαρά τραύματα. Σύμφωνα με έρευνες, η οικογενειακή βία ξεκινάει με ύβρεις, στέρηση των ελευθεριών(απαγόρευση εξόδου), πολλές φορές εξελίσσεται σε σεξουαλική και σωματική βία, ενώ μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε ανθρωποκτονία. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν σε αρκετές οικογένειες και το χειρότερο είναι ότι η άσκηση της ψυχολογικής βίας δεν μπορεί να οριστεί πάντοτε με ακρίβεια και κατ’ επέκταση, δεν μπορεί κάποιος να το αποδείξει.
Αυτό που θα σας συμβούλευα είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε, αλλά και στο πώς μιλάμε σε κάποιον. Εξάλλου είπαμε μια μπουνιά θα πονέσει και θα κρατήσει για λίγο. Αν πούμε όμως κάτι σε κάποιον μπορεί να το κρατήσει και να πονέσει για πολλά χρόνια, η ακόμα για πάντα.
Οπότε όπως λέει και η διαφήμιση «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».
Υ.Γ. Εκτός από την τσίχλα, δύο ακόμη παραδείγματα στάθηκαν αφορμή για να γράψω το κείμενο.
Υ.Γ.1. Προσέξτε την συμπεριφορά σας, είτε πρόκειται να πάτε στο γήπεδο, είτε στην εκκλησία…
Υ.Γ.2. Μπορούμε όλοι μας, να βρεθούμε προ εκ πλήξεως!!! 
Χρήστος Ν. Γρίδας Gridinho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου