Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΓΡΕΒΕΝΑ: Αίτημα Δημάρχου για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όχι από την Π.Ε. Γρεβενών και τον κ. Δασταμάνη.Αίτημα Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη για κήρυξη του Δήμου Γρεβενών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Λόγω των συνεχιζόμενων άσχημων καιρικών συνθηκών στο Δήμο Γρεβενών, κύρια στην ορεινή περιοχή, με ισχυρές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης έστειλε την με την αριθμ. πρωτ. 6164/11-2-2012 και ώρα 13:30, επιτολή προς: τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με κοινοποίηση στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, με την οποία ζητεί να κηρυχτεί ο Δήμος Γρεβενών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η επιστολή έχει ως εξής:
Σας καθιστούμε γνωστό ότι στα ορεινά Γρεβενά λόγω των ισχυρών ανέμων και της χιονοθύελλας (ανεμοσούρια) αλλά και επειδή το ύψος του χιονιού είναι μεταξύ 3-4 μέτρων, αδυνατούμε πλέον να κρατήσουμε ανοικτό το εσωτερικό οδικό δίκτυο. Είναι αδύνατο με αυτές τις άσχημες συνεχιζόμενες καιρικές συνθήκες να κρατήσουμε ανοικτούς τους 104 οικισμούς του Δήμου μας... και ιδιαίτερα τις κτηνοτροφικές μονάδες και να εξασφαλίσουμε την επάρκεια τους σε ζωοτροφές. Το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί πολλές ζημιές από τους ερπυσμούς και το σύνολο των πηγών στον ορεινό όγκο έχει παγώσει.. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σε πολλούς οικισμούς δεν υπάρχει ρευματοδότηση.
Έχοντας υπ΄ όψιν τα παραπάνω για την ασφάλεια των Δημοτών μας, παρακαλούμε άμεσα να κηρύξετε τον Δήμο μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Δήμαρχος
Δημοσθένης Κουπτσίδης

Γιώργος Δασταμάνης ΄΄ Όχι στην κήρυξη του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης΄

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δασταμάνη και τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα των χιονοπτώσεων στην περιοχή των Γρεβενών και οι προσπάθειες αποχιονισμού τόσο του Περιφερειακού δικτύου όσο και του Δημοτικού δικτύου. Ο Δήμος Γρεβενών ζήτησε να κυρηχθεί ο Νομός σε κατάσταση εκτάτου ανάγκης με δήλωση του κ. Κουπτσίδη ο οποίος ανέφερε ΄΄ πως λόγω του ύψους του χιονιού και των ισχυρών ανέμων τα συνεργεία του Δήμου αδυνατούν να αποχιονίσουν τα εσωτερικά οδικά δίκτυα των 105 χωριών.΄΄ Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δασταμάνης διαφώνησε με την άποψη του κ. Κουπτσίδη τονίζοντας τα εξής ΄΄ Δεν πιστεύω ότι ο Νομός μας πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εμείς ως Περιφέρεια διατηρούμε ανοιχτούς όλο το 24ωρο τους 15 περιφερειακούς οδικούς άξονες που οδηγούν από την πόλη των Γρεβενών προς όλα τα χωριά του Νομού μας.Θεωρώ ως πλήγμα για τον ορεινό τουρισμό του Νομού μας αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως σε μια τέτοια κατάσταση υποχρεωθούμε να σταματήσουμε  την συγκοινωνία ακόμα και προς το Χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Εξάλλου, η τοπική αστυνομία σε συνεχείς αναφορές προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει καθημερινά την πραγματικότητα, ότι όλα τα χωριά του Νομού μας έχουν πρόσβαση.»Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν κι άλλες απόψεις ενώ το σχετικό αίτημα εστάλη στη Γενική Γραμματέα Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δ. Μπάστα. Η ίδια ήδη αυτήν την ώρα μεταβίβασε το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα εκτιμήσει τα πραγματικά γεγονότα και θα αποφασίσει σχετικά.
Να σημειώσουμε όμως, πως το χιόνι στους Ορεινούς Δήμους Γόργιανης, Θ.Ζιάκα και Αγίου Κοσμά φθάνει πράγματι τα 90 εκατοστά ενώ στις 7 Ορεινές Κοινότητες κυμαίνεται από 1.10 έως 1.30 εκατοστά. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε για τον Νομό μας ούτε για τα 45 χωριά της Βασιλίτσας. Να θυμίσουμε πως τόσο το 2003 όσο και το 2006 το χιόνι είχε ξεπεράσει σε ύψος τα 1.30 και 1.40 εκατοστά στις παραπάνω περιοχές. Για έναν Νομό, Ορεινό, όπως ο δικός μας  δεν πρέπει να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  από φυσικά και φυσιολογικά για τον τόπο μας φαινόμενα. Αντίθετα, για τον αποχιονισμό αυτών των χωριών χρειάζεται σωστός συντονισμός και προγραμματισμός με τη συμμετοχή χειριστών οι οποίοι να γνωρίζουν τα χωριά και την περιοχή.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι πρόβλημα αποχιονισμού αντιμετωπίζουν σήμερα και κοινότητες χαμηλότερων περιοχών όπως χωριά του Δήμου Γρεβενών, του Δήμου Ηρακλειωτών και του Δήμου Βετζίων όπου το χιόνι δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου