Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Το Facebook κάνει καλό στην υγεία!Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σαν το Facebook, ενδέχεται να μας κάνουν καλό, σύμφωνα με μία ψυχολογική έρευνα σε χρήστες της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ιστοσελίδων κοινωνική δικτύωσης χαλαρώνει τους ρυθμούς της καρδιάς και μειώνει το στρες και την ένταση. Ενώ φαίνεται....

σαν μία μοναχική δραστηριότητα, η αλληλεπίδραση με άλλους μέσω αυτών των δικτύων επιδρά θετικά στο σώμα και το μυαλό, σύμφωνα με την έρευνα. Γι’ αυτό το Facebook είναι τόσο δημοφιλές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, εξέτασαν 30 μαθητές ηλικίας 19-25 ετών και κατέγραψαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους, την αρτηριακή πίεση, την αγωγιμότητα του δέρματος, τη διαστολή της κόρης των ματιών και τους καρδιακούς ρυθμούς. Οι μετρήσεις αυτές τα επίπεδα διέγερσης, τον ενθουσιασμό, το στρες και τη χαλάρωση των ατόμων. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές υποβλήθηκαν σε τρία λεπτά άσκησης- αρχικά κοιτάζοντας ένα πανοραμικό τοπίο, έπειτα σερφάροντας στο Facebook και τέλος λύνοντας μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση. Η πρώτη άσκηση χαλάρωσε πλήρως τους μαθητές, ενώ η τελευταία ανέβασε τα επίπεδα του στρες. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με το Facebook, βρέθηκαν υψηλά τα επίπεδα της ελκυστικότητας και της διέγερσης των μαθητών.

Η έρευνα διεξήχθη από κοινού από τι Ιταλικό Ινστιτούτο Auxologico και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, καθώς και από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. 

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε: «Η επιτυχία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με τη θετική συναισθηματική κατάσταση που βρίσκονται οι χρήστες όταν τις χρησιμοποιούν».

Ωστόσο, η κ. Susan Greenfield από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει ότι η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη στιγμιαία ικανοποίηση και να οδηγήσει στην απώλεια της συναίσθησης. 

Πέρυσι, μια αμερικανική έκθεση απέδειξε ότι η χρήση ιστοσελίδων όπως το Facebook ενδέχεται να τροφοδοτήσει την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών μεταξύ των νεαρών ηλικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου