Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Titan Cray XK47: Ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο!


Ο Titan Cray XK47 είναι ο πρωταθλητής των υπολογιστών αφού κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση-αναφορά.
Ο Τιτάνας των υπολογιστών βρίσκεται στις ΗΠΑ, στο εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί, και μπορεί να κάνει 17,59 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο δηλαδή petaflops/s. Στον συγκεκριμένο υπολογιστή υπάρχουν 261.632 πυρήνες NVIDIA K20x που αποδίδουν το 90% της ισχύος από τους συνολικά 560.640 πυρήνες.
Ο Titan είναι πιο ο γρήγορος αλλά είναι και πιο “πράσινος” υπολογιστής αφού κατέχει και το ρεκόρ κατανάλωση ενέργειας ρεκόρ με 2,4 δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά Watt.
Η διαφορετικότητα του Titan βρίσκεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αφού οι πυρήνες της NVIDIA εκμεταλλεύονται την ίδια μονάδα επεξεργασίας γραφικών με αυτήν που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία 3D γραφικών σε video games.
Βλέποντας το παράδειγμα του Titan, οι επιστήμονες θέλουν να κατασκευάσουν μονάδες GPU που λειτουργούν όπως του “Tιτάνα” και θα χρειάζονται ελάχιστη κατανάλωση, χαρακτηριστικό που θα κάνει αθόρυβους του επεξεργαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου