Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ενενηνταέξι χρόνια φυλάκιση στο νομάρχη Ηλείας για τις πυρκαγιές του 2007!


Πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά απόφαση επεβλέθη από το πρωτοδικείο Πύργου στους πέντε κατηγορούμενους για τις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007.

Η δίκη διήρκησε οχτώ μήνες και αφορούσε τον θάνατο 36 ανθρώπων που έγιναν στην περιοχή της Ζαχάρως.

Ειδικότερα: Στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και τη Σοφία Νικολοπούλου επιβλήθηκαν:
42 μήνες για εμπρησμό δάσους
30 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας
30 μήνες για κάθε θάνατο (30x36=1080 μήνες)

Στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Τσούρα:
48 μήνες για εμπρησμό δάσους
36 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας
36 μήνες για κάθε θάνατο (36x36=1296 μήνες)

Στον Νίκο Μιχαλόπουλο:30 μήνες για τον θάνατο τριών πυροσβεστών

Στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Τι είπε ο Εισαγγελέας
Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας κ. Καράτσαλος, είπε:

«Τολμήστε το, όπως το τόλμησαν και οι Ιταλοί συνάδελφοί σας που απέδωσαν ευθύνες και καταδίκασαν τους επιστήμονες που κατηγορούνταν για τους σεισμούς του 2009», είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές ο Εισαγγελέας, λίγο πριν ολοκληρώσει την αγόρευσή του, φέρνοντας το παράδειγμα της Ακουίλα της Ιταλίας (το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών και το χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ στους έξι κατηγορούμενους επιστήμονες και τον έναν κυβερνητικό αξιωματούχο για τα τραγικά θύματα του σεισμού του 2009) και προτρέποντας τους Έλληνες δικαστές να πράξουν το αντίστοιχο και να τολμήσουν την παραδειγματική τιμωρία των πέντε από τους έξι κατηγορούμενους της δίκης, Σ. Νικολοπούλου, Χ. Καφύρα, Π. Χρονόπουλου, Π. Τσούρα και Ν. Μιχαλόπουλου. Για τον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά ο κ. Καράτσαλοςπρότεινε τη μη καταδίκη του.

«Κατηγορούνται ότι δεν προέβησαν σε πλήθος ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για να σωθούν άνθρωποι. Δεν υπάρχει γενικόλογη ευθύνη τους. Όφειλαν να ενεργήσουν συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να καταδικαστούν για τις πράξεις που κατηγορούνται», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Καράτσαλος, τελειώνοντας την αγόρευσή του, η οποία περιελάμβανε λεπτομερείς αναφορές για τις ευθύνες κάθε κατηγορουμένου ξεχωριστά.

Ο κ. Καράτσαλος, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, αναφέρθηκε ειδικά και στους έξι κατηγορούμενους της δίκης τονίζοντας τα σημεία εκείνα που ο ίδιος θεωρεί ως παραλείψεις, ενώ φάνηκε να είναι αρκετά «διαβασμένος» καθώς χρησιμοποίησε στοιχεία από την ακροαματική διαδικασία όλων των μηνών κατά τους οποίους εκδικάζεται η υπόθεση.

Για τη γιαγιά Σοφία Νικολοπούλου ο Εισαγγελέας επεσήμανε πως η ίδια δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Π.Υ. ενώ για τον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, ανέφερε πως ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί.

Για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, μίλησε ο κ. Καράτσαλος για τον εποχικό πυροσβέστη, τότε πυροφύλακα της Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, καθήκον του οποίου όπως επεσήμανε ο Εισαγγελέας ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.

Το γεγονός πως δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήσαν απαραίτητα και άφησε δεκατέσσερις μόνιμους πυροσβέστες να «κάθονται στο σπίτι τους», υπογράμμισε ο κ. Καράτσαλος για τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλόπουλο, τότε προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων.

«Συνέπεια της αμέλειάς του ήταν να καεί το όχημα, οι πυροσβέστες αλλά και ο κόσμος που ένιωσε ασφάλεια βλέποντας το πυροσβεστικό στο σημείο», είπε ο Εισαγγελέας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι εποχικοί πυροσβέστες εκπαιδεύονται μόλις για διάστημα τριών ημερών για περιστατικά από την Π.Υ. σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό που η εκπαίδευσή του είναι εννέα μήνες.

Ο κ. Καράτσαλος συνεχίζοντας την αγόρευσή του, μίλησε για αδιαφορία του τότε δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ επεσήμανε πως διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 (περίπου 50 χιλ. ευρώ) για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί.

Μάλιστα ο Εισαγγελέας επεσήμανε ως σημαντική παράλειψη του τότε δημάρχου Ζαχάρως τη μη ενημέρωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων (κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από τις καταθέσεις των ιδίων) ώστε να πάρουν μέτρα διαχείρισης του κόσμου. Επίσης ο Εισαγγελέας ανέφερε πως «Η έλλειψη συντονισμού με άλλες υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να φεύγει ο κόσμος από λάθος κατεύθυνση και τελικά να καεί».

Τέλος, ο κ. Καράτσαλος για τον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτη Παππά, πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» και «Όταν ήρθε οι δυνάμεις είχαν ήδη μοιραστεί και θα ήταν εγκληματικό να τις πάει αλλού».

Ο Εισαγγελέας μίλησε επίσης για άμεσες ενέργειες του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος όπως τόνισε είχε διαθέσει τα έντεκα από τα συνολικά δεκαοκτώ αεροπλάνα καθώς και τα ελικόπτερα που ανήκαν στη δύναμη της Ελλάδας, να επιχειρούν μόνο στην Ηλεία.
Με στοιχεία από το patrisnews.com και protothema.gr
vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου