Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε λευκό κλοιό τα Βαλκάνια


Συνεχίζεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε πολλές βαλκανικές χώρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. 
Στη Σερβία... άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται στα τέσσερα.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των χιονοπτώσεων δεν λειτούργησαν 124 σχολεία στην επαρχία Βοϊβοντίνα, στη βόρεια Σερβία.
Ο πάγος και το χιόνι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στη μεταφορά των εμπορευμάτων, αλλά η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, καθώς συνεργεία υπαλλήλων καθαριότητας έχουν απομακρύνει το χιόνι από τους περισσότερους οδικούς άξονες της χώρας.
Έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργαστούν για να μην επαναληφθεί το σκηνικό του Σαββατοκύριακου, όταν περίπου 660 πολίτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους έως και 24 ώρες στον αυτοκινητόδρομο, απηύθυνε ο επικεφαλής του τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων, Πρέντραγκ Μάριτς. 
Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και το Μαυροβούνιο, εκτός από τις ακτές της Αδριατικής, με την κακοκαιρίας να έχει προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις συγκοινωνίες.
Το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας έμειναν για περισσότερες από 6,5 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω βλάβης στο δίκτυο διανομής.
Το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσας έκλεισε και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους οδικούς άξονες Στσέπαν Πόλιε - Πλούζινε και Τζούρτζεβιτσα Τάρα - Μοϊκοβατς. 
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο τμήμα της χώρας αύριο και βελτίωση του καιρού από την Παρασκευή. 
Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Κροατία όπου τις δύο τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους από το κρύο πέντε άνθρωποι.
Στο Ζάγκρεμπ και σε άλλες πόλεις προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω του πάγου στους δρόμους και καταγράφηκαν πολλά περιστατικά τραυματισμών πεζών από πτώση στο χιόνι.

Στη Σλαβονία, οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν προειδοποίηση ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους πολίτες δεν καθαρίζουν το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους. 
Σιβηρικές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολυάριθμα προβλήματα στους κατοίκους. 
Πολλά χωριά, κυρίως στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή Σόκοτς, όπου το θερμόμετρο έδειξε - 24 βαθμούς Κελσίου. 
Στη Ρουμανία, οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν κίτρινο συναγερμό για το επόμενο 24ωρο για 28 επαρχίες, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, Βουκουρέστι που θα πληγούν από έντονες χιονοπτώσεις και παγετό. Οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρότερες στις επαρχίες Μπανάτ, Ολτένια, Μουντένια και Μόλδοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου