Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Ο κομήτης που θα λάμψει το 2013

Τον λένε Ison και καθώς θα περνά κοντά από τη Γη θα λάμπει περισσότερο κι από την πανσέληνο!

Επιμέλεια: Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος


Αυτές τις ημέρες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα αχνό ουράνιο σώμα που διακρίνεται μόνο από μεγάλα τηλεσκόπια, καθώς κινείται αργά στο έναστρο Διάστημα.
Την πορεία του παρακολουθούν αστρονόμοι σε όλο τον πλανήτη, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο η ύπαρξή του είναι...


ακόμη άγνωστη. Οπως και το όνομά του. Είναι ο κομήτης Ison και σε λίγους μήνες όλοι θα μιλούν για αυτόν. Καθώς θα περνά κοντά από τη Γη, θα είναι τόσο λαμπρός που θα επισκιάσει ακόμη και το φεγγάρι. Θα λάμπει, όπως λένε οι ειδικοί, περισσότερο κι από την πανσέληνο.
Τον κομήτη ανακάλυψαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου δύο ρώσοι αστρονόμοι, οι Βιτάλι Νέβσκι και Αρτιομ Νοβιτσόνοκ. Αρχικά είχαν λάβει μια ηλεκτρονική εικόνα μέσω του τηλεσκοπίου Κισγιοβόντσκ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος σάρωσης των ουρανών για την ανίχνευση αστεροειδών και κομητών. Ο Ison φαινόταν σαν μια μικρή λάμψη.
Στις 20 του ίδιου μήνα, λίγο πριν από την αυγή, όταν η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει, έστρεψαν το τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό του Καρκίνου και έλαβαν εκ νέου φωτογραφίες.
Το φωτογραφικό υλικό το επεξεργάστηκαν σε ένα ειδικό λογισμικό και τότε διαπίστωσαν ένα αντικείμενο με αχνή λάμψη, που εκινείτο με ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα. Το γεγονός αυτό υποδήλωνε ότι η τροχιά του ήταν πολύ πιο πέρα από τον Δία, αλλά οι αστρονόμοι δεν μπορούσαν να διακρίνουν αν επρόκειτο για κομήτη ή κάτι άλλο.
Νεότερες φωτογραφίες έδειξαν ότι επρόκειτο πράγματι για κομήτη, ο οποίος είχε αποτυπωθεί και το 2011 σε άλλες φωτογραφίες ερασιτεχνών αστρονόμων, χωρίς όμως να γίνει αντιληπτός. Με διάφορους υπολογισμούς, στη συνέχεια, οι ειδικοί αποτύπωσαν την πορεία που ακολουθούσε ο κομήτης και έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν φάνηκε πόσο κοντά θα περάσει από τη Γη το 2013.
Ο Ison ταξιδεύει εκατομμύρια χρόνια, προερχόμενος από το νέφος του Οορτ, για να φτάσει κοντά στη Γη. Το νέφος του Οορτ είναι μια περιοχή στο εξώτερο ηλιακό μας σύστημα όπου βρίσκονται τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων απομεινάρια από τη γέννηση των πλανητών, αποτελούμενα από βράχους και πάγο.
Το μέγεθος του νέφους είναι περίπου ένα έτος φωτός και η εξασθενημένη βαρύτητα του Ηλιου είναι αρκετή για να συγκρατεί όλα αυτά τα αντικείμενα στην περιοχή. Κάποιες φορές, όταν η ισορροπία του νέφους διαταράσσεται από κάποιο διερχόμενο αντικείμενο, τμήματά του αποδεσμεύονται και χάνονται για πάντα στο Διάστημα ή κατευθύνονται σπανιότερα προς τον Ηλιο.
Ο κομήτης Ison πραγματοποιεί την πρώτη και μάλλον τελευταία επίσκεψή του σε μας. Η επιφάνειά του είναι σκοτεινή, πιο σκούρα από την άσφαλτο και από κάτω της κρύβεται πάγος. Το μέγεθός του είναι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Αν καθόταν κανείς στην επιφάνειά του θα μπορούσε να πηδήξει ψηλά έως και 35 χιλιόμετρα και να προσεδαφιστεί στον κομήτη ύστερα από μία εβδομάδα.
Ο κομήτης θα αρχίσει να γίνεται ορατός με τη χρήση μικρών τηλεσκοπίων ή με κιάλια από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου