Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Φέρτε πίσω τους Supersonics


Τάσος Μαγουλάς


Με αφορμή την ενδεχόμενη μετακόμιση των Kings στο Seattle o Τάσος Μαγουλάς γράφει για το ΝΒΑ που έχει ανάγκη από ομάδες με το βαρύ όνομα των Sonics, φωνάζοντας: Bring back the Supersonics!

Είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο αυτό το οποίο συμβαίνει με τους Kings και την πιθανολογούμενη μετακόμιση στο Seattle. Το ΝΒΑ, ο ίδιος ο David Stern  δίνει την μάχη να αποκτήσει πάλι ομάδα η μικρή πόλη της βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ, βλέποντας ότι εδώ και καιρό το Sacramento δεν μπορεί να σηκώσει ομάδα ΝΒΑ.

Οι περισσότεροι θέλουμε να δούμε τους Supersonics  ξανά στο ΝΒΑ με τις άσπρες και πράσινες φανέλες τους, το γρήγορο θεαματικό μπάσκετ, τις εξαιρετικές επιλογές στο ντραφτ. Μία αναγέννηση των Sonics θα αποτελούσε ισχυρή τόνωση της παράδοσης του πρωταθλήματος. Αυτό αποτελεί το τελευταίο στοίχημα του Stern πριν αποχωρήσει, βλέποντας ότι με τόσο expansion το κοινό χάνει το ενδιαφέρον του.

Το οξύμωρο της ιστορίας αφορά στους ίδιους τους Kings οι οποίοι συγκαταλέγονται μεν στις πιο ιστορικές ομάδες του ΝΒΑ, όντες μέλη από την πρώτη χρονιά της ένωσης. Η διαφορά είναι ότι στην διαδρομή τους από το 1945 άλλαξαν πέντε πόλεις και δύο ονόματα χωρίς ποτέ να  δημιουργήσουν αξιόλογη ιστορία. Χαμένο στην δεκαετία του 60 το συγκλονιστικό ρεκόρ του Oscar Robertson με τους Cincinati Royals, ο οποίος τελείωσε την σεζόν 61-62 με τριπλ νταμπλ σε μέσους όρους και στο ξεκίνημα της νέα χιλιετίας η ομάδα του Webber, του Bibby, του J-Will, του Divac και του Peja.

Ουσιαστικά οι Kings  αποτέλεσαν παραδοσιακά την μικρή ομάδα της Δύσης η οποία κάθε 20 χρόνια, μπορεί να εμφανίσει ένα ενδιαφέρον.

Οι Sonics μπήκαν στην ζωή του μπάσκετ από το 1968, καταφέρνοντας να κερδίσουν πρωτάθλημα πολύ γρήγορα(1979), αποκτώντας μέσω ντραφτ εξαιρετικούς παίκτες. Η μικρή και πανέμορφη πόλη του Seattle είχε την τύχη και την ικανότητα να είναι παρούσα με σπουδαίo σύνολο στην δεκαετία της έκρηξης του ΝΒΑ(90ς), ενώ τίμησε το δυτικό μπάσκετ ακολουθώντας σταθερά το παραδοσιακό επιθετικό μπάσκετ.

Το παρόν των Thunder, ουσιαστικά είναι η συνέχεια των Sonics αφού αυτοί διάλεξαν στο νο 2 τον Durant αλλά η economics-μανία της εποχής τους έστειλε στην  Oklahoma City.
Τώρα; Αν τελικά προχωρήσει η μετακόμιση των Kings στον βορρά, θα έχουμε ξανά ομάδα με το όνομα Sonics και σύντομα θα τους δούμε να παίρνουν τα πάνω τους.

Έχει ανάγκη το πρωτάθλημα από ομάδες με βαρύ όνομα σε αυτή του την προσπάθεια να επιστρέψει στην λογική πρώτα η πόλη μετά ο παίκτης-σταρ.

Στο ΝΒΑ, οι απαιτήσεις του κοινού διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική ταυτότητα. Τα ελεύθερα μυαλά του Seattle  γουστάρουν ταχύτητα, θέαμα, νίκες.
Οι…γελάδες (που έλεγε και ο Webber) στο Sacramento  δεν εμφανίζουν τέτοιες απαιτήσεις.
Bring back the Supersonics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου