Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο χρόνος της Γης κύλησε και πήρε δέκα είδη ζώων μαζί του

Ο χρόνος της Γης κύλησε και πήρε δέκα είδη ζώων μαζί τουΗ τελευταία γνωστή τίγρης της Τασμανίας πέθανε σε έναν ζωολογικό κήπο της...
Αυστραλίας το 1936.

Πρόκειται για πλάσμα που μοιάζει με σκύλο με ριγωτό κορμί. Ένας αστικός μύθος λέει ότι μια άγνωστη και δυσκατάβλητη ασθένεια ευθύνεται για την εξαφάνιση του είδους.

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου το Περιοδικό της Ζωικής Οικολογίας ανέφερε ότι οι άνθρωποι είναι...


υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των περισσότερων μαρσιποφόρων ζώων.

Αν και η τίγρης της Τασμανίας δε φάινεται, ή, τουλάχιστον, δεν προκύπτουν στοιχεία, ότι επηρεάστηκε από τις καταστροφικές δράσεις, σε πολλές περιπτώσεις, που πηγάζουν από τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχουν αρκετά άλλα ζώα που επηρεάστηκαν από αυτόν.

Κι όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Η γη γυρίζει, η κοινωνία εξελίσσεται και το ίδιο και ο πλανήτης. Οι φυσικές καταστροφές και απειλές, οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας, οι παγετώνες, οι λοιμοί, οι καταποντισμοί και ανεξέλεγκτοι "Αρμαγεδδώνες" έχουν στερήσει την επιβίωση από αρκετά ζωικά είδη.

Ο τίγρης της Τασμανίας είναι μόνο ένα από αυτά και υπάρχουν κι άλλα, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα, άλλα μεγάλα σε μέγεθος κι άλλα μικρότερα, άλλα που πέρασαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον πλανήτη Γη και άλλα πιο σύντομο. 

Όλα τους αποτελούν ιστορία της φύσης και της Γης. Πλάσματα που μας προκαλούν το ενδιαφέρον: από το πώς ζούσαν, τις συνήθειες τροφής και διαβίωσής του, τις συνθήκες που αναπαράγονταν και κινούνταν επάνω στον πλανήτη.

Ας δούμε δέκα από τα πιο σπάνια ζώα που έχουν χαθεί της στο διηνεκές της ιστορίας του πλανήτη και λίγο ή πολύ, είναι της ίδιας... ευαίσθητης κατηγορίας με τον τίγρη της Τασμανίας:
Η λεοπάρδαλη της Ζανζιβάρης


Το μαμούθ της Σιβηρίας


Ο δυτικός μαύρος ρινόκερος


Η τίγρης της Τασμανίας


Η ρωσική θαλάσσια αγελάδα


Το περιστέρι-επιβάτης (Passenger)


Το Ibex των Πυρηναίων


Η τίγρης της Ιάβας


Το πουλί Ντόντο


Το βουβάλι του Χάρτεμπεστ
news.gr

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Ο χρόνος της Γης κύλησε και πήρε δέκα είδη ζώων μαζί του http://24wro.blogspot.com/2013/02/blog-post_9941.html#ixzz2Jpxh9I27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου